
17 / 01 / 2019
გაღივების მნიშვნელობა იგივეა რაც დალბობის, მხოლოდ ამ შემთხვევაში თესლი აღმონაცენის წამოღების ფაზამდე მიჰყავთ, რითაც უფრო მეტად აჩქარებენ აღმოცენებას და უზრუნველყოფენ საადრეო მოსავლის მიღებას.
ბოსტნეულ მცენარეთა თესლის გაღივებას აწარმოებენ 20-25 ⁰C ტემპერატურაზე. უჟანგავ ჭურჭელში, ქეჩაზე ან ტომარაზე.
სველ, დამბალ თესლს ყრიან 6-8 სმ-ის სისქეზე და ზემოდან სველ ტომარას აფარებენ. შენობა, სადაც ეს პროცესი მიმდინარეობს, კარგად უნდა ნიავდებოდეს. თესლი დღე-ღამეში 2-3-ჯერ უნდა აირიოს.
გაღივების პროცესი მთავრდება მაშინ, როდესაც თესლის საერთო რაოდენობის 30-50% განივითარებს ღივებს. იმ შემთხვევაში თუ თესვა უნდა მოხდეს მექანიზირებულად, საჭიროა გაღივების პროცესი დასრულდეს მაშინ, როდესაც თესლის 3-5% – ს კანი დაუსკდება და ღივები გამოუჩნდება.
-
კლარჯული - სუფრის ყურძნის ჯიში 20.03.2019 2464 ნახვა
-
ხახვნაირები – აგრობიოლოგიური დახასიათება 15.01.2019 2705 ნახვა
-
ალუბლის წარმოების აგრო-ტექნოლოგიური რუქა 14.09.2019 2761 ნახვა